30 december 2019

Bewegend Leren

Onderzoek toont aan dat 80% van de peuters in Nederland te weinig bewegen in de kinderopvang. Dit heeft een grote negatieve impact op hun vroege ontwikkeling, terwijl deze eerste levensjaren juist van essentieel belang zijn op de rest van hun leven. Volgens nieuwe inzichten is bewegen voor kinderen niet alleen belangrijk voor hun gezondheid, maar leren ze ook makkelijker als ze vrijuit rond kunnen springen. Bij KION vormt beweging een belangrijk onderdeel van het programma, maar we kijken ook hoe we dit nog verder kunnen inzetten.

Met bewegen is iets leren heel gemakkelijk. Door de motorische beweging, werken de hersenen beter. Daarnaast is het essentieel voor de ontwikkeling van een kind en kinderen bewegen van nature ook heel graag. Natuurlijk is het goed voor het lichaam en voor de conditie, maar daarnaast is het ook zo ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Vooral voor jonge kinderen is dit laatste onontbeerlijk. Door te bewegen, pikken kinderen veel vaardigheden op die later bij het leren belangrijk zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan taal en ruimtelijk inzicht. Kinderen leren begrippen als boven, achter, links en rechts het beste tijdens het bewegen.

Daarom heeft KION geïnvesteerd in het Bewegend Leren concept van Springlab.